Depozitele acoperite la sfârșitul anului 2017

Depozitele acoperite la sfârșitul anului 2017

FGDB garantează depozitele bancare ale tuturor persoanelor fizice, precum și cele ale întreprinderilor, indiferent de mărimea acestora din urmă.
În situația în care o bancă are probleme, iar depozitele la aceasta devin indisponibile ori banca este supusă unei măsuri de rezoluție, fiecărui deponent îi este garantată integral orice sumă mai mică sau egală cu 100.000 euro, în echivalent lei, iar cei care au depozite mai mari decât acest plafon beneficiază de acoperirea a 100.000 euro.
La 31 decembrie 2017, valoarea totală a depozitelor eligibile (garantate) a fost de 267,4 miliarde lei, în creștere cu 25,7 miliarde lei față de finele anului precedent (variație anuală de +10,6%). Depozitele eligibile și-au menținut ponderea de peste 80% în valoarea totală a depozitelor constituite la cele 28 de instituții de credit participante la FGDB, persoane juridice române autorizate de Banca Națională a României.
Aproape două treimi din depozitele eligibile sunt reprezentate de depozitele acoperite, acestea consemnând în anul 2017 un avans de 14 miliarde lei, până la 172,7 miliarde lei la finele anului. Sporul anual al depozitelor acoperite s-a datorat cu precădere evoluției pozitive a depozitelor acoperite ale populației, a căror valoare totală s-a majorat cu peste 10 miliarde lei.
În raport cu depozitele acoperite, resursele destinate garantării depozitelor se situau la 31 decembrie 2017 la 3,1%, un nivel considerabil mai mare decât cerința impusă de standardele Uniunii Europene. Potrivit directivei europene în materie de garantare a depozitelor, până în anul 2024 toate schemele de garantare a depozitelor din statele membre trebuie să atingă un nivel-țintă al resurselor de minimum 0,8% din valoarea totală a depozitelor acoperite.
Depozitele din sfera de garantare a FGDB au avut o dinamică pozitivă pe parcursul anului 2017, consemnată la nivelul tuturor componentelor acestora (depozite ale persoanelor fizice, respectiv juridice, depozite în lei și în valută, depozite de valori inferioare plafonului de acoperire și depozite peste plafon).
Persoanele fizice dețineau la sfârșitul anului 2017 depozite eligibile în sumă de 159,6 miliarde lei, depășind cu 8% valoarea înregistrată la 31 decembrie 2016. Creșterea s-a datorat, în principal, dinamicii pozitive a depozitelor de valori mai mici decât plafonul de acoperire, denominate atât în lei, cât și în valută.
Valoarea totală a depozitelor acoperite ale populației a fost, la 31 decembrie 2017, 142,7 miliarde lei (variație anuală de +8,1%), acestea ajungând să reprezinte 89,4% din valoarea totală a depozitelor eligibile ale persoanelor fizice.
Și depozitele eligibile ale persoanelor juridice au consemnat o creștere semnificativă în anul 2017, situându-se, la 31 decembrie 2017, la 107,9 miliarde lei (variație anuală de +14,8%). Această evoluție a fost determinată, în principal, de sporul depozitelor în moneda națională. Comparativ cu sfârșitul anului 2016, valoarea depozitelor acoperite ale persoanelor juridice s-a majorat cu 12,6%, până la 30 miliarde lei la 31 decembrie 2017.
În înțelesul legii care guvernează activitatea FGDB, noțiunea de depozit cuprinde orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situații tranzitorii derivând din operațiuni bancare curente, cum ar fi depozitele la termen, conturile curente, conturile de economii, conturile de card, conturile comune și alte produse similare.
Categoriile de depozite excluse de la garantare sunt precizate în Anexa nr. 1 la Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor și Fondul de garantare a depozitelor bancare.
Datele despre depozite pot fi găsite pe site-ul FGDB la secțiunea Statistici.

9 martie 2018

BANK DEPOSIT GUARANTEE FUND